Det er sommer, det er sol og det er søndag.

Tekst og foto: Tormod Hilmen.

En spasertur langs Akerselva er en tur for de romantiske og for naturelskere. Hele turruta er en opplevelse i seg selv. Her kan man spasere fra Kjelsås til Operaen, en ca to timers gåtur i naturskjønne omgivelser midt i Oslo. Ruta byr på 100 års arbeiderhistorie, kulturaktiviteter og flotte spisesteder. Hvorfor ikke bruke søndagen til å oppleve noe som er lærerikt, spennende og annerledes?

Turen langs Akerselva kan man ta hele året.  Hver årstid har sin sjarm.  Personlig foretrekker jeg helst å ta den i sommerhalvåret. Da får jeg de største naturopplevelsene med fuglekvitring, brusende elver og en variert blomsterprakt kombinert med et rikt folkeliv langs ruta.  Akerselva går som en ål gjennom det sentrale Oslo, samtidig som følelsen av at Oslos gater er langt unna.  Den samme ålen skiller Oslos grense mellom øst og vest.

Sommer4

 

Et godt tips: Det er viktig å sette av god tid på grunn av de mange inntrykk som kan oppleves underveis.  Her er det gode muligheter til å finne gode bildemotiver, ikke minst er turruta et eldorado for naturfotografer.  Mange malere har sett skjønnheten og fargene i landskapet langs Akerselva.  Dette har gjort den til Norges mest malte elv.

Jeg ble første gang kjent med ruta fra togvinduet på Gjøvik-banen tidlig på 70-tallet.

Jeg startet med å ta bussen fra Bjølsen til Skibakken en søndag formiddag.  Denne dagen hadde jeg lyst til å prøve noe nytt.  Jeg har lenge ønsket å ta denne spaserturen, hittil har det bare blitt med tanken.  Dette er en fin mulighet til å få påfyll av nye opplevelser og impulser, tenkte jeg.

Ikke alt kan sies å være lystbetont: Rett før Nydalen ble jeg innhentet av det virkelige livet.  En trist hendelse om en person som ikke fant meningen med livet. Åstedet var gjort om til en verdig minneplass.  Denne triste hendelsen ga meg en grunn til refleksjon og ettertanke om livet. Jeg valgte et kvarters stillhet for meg selv.

Mye arbeiderhistorie  langs ruta – Nydalen og Myren

Det første stoppet som er vel verdt å utforske, er Nydalen. Tidligere var bydelen et fabrikkområde der Christiania Spigerverk var. I dette strøket ligger det mye arbeiderhistorie som går helt tilbake til tidlig på 1900-tallet.

 

Sommer1

 

I 1992 kastet Røkke og Gjelsten seg over denne nedslitte Nydalen som nærmest var en spøkelsesby. Da ble gamle og falleferdige fabrikkbygninger restaurert og tunge aktører har inntatt bygningene, eks TV2 og NRK Drama.  De siste ti årene har Nydalen opplevd en rivende utvikling og et helt nytt strøk er blitt etablert: BI, nye fasjonable leiligheter, kafeer og spisesteder og hoteller har inntatt Nydalen.

Den store merkbare forandringen er at Akerselva nå har blitt mer framtredende i bybildet igjen.  Før gikk mesteparten av den i rør.  Nydalen ble nærmere knyttet til Oslo da de fikk sin T-bane.  Dette stoppested har et helt unikt interiør med lysshow og musikk, ingen andre T-banestasjoner har noe lignende.

Det er ikke så mye å se på her. Likevel er det en opplevelse å gå rundt og se på hvordan det var før og hvordan det er blitt nå.  Det er skrevet mange interessante bøker om denne ruta som er vel verdt å lese.

 

Forslag til spisested: Peppes Pizza (som ligger ved siden av Bokklubbene).

 

Veien fra Nydalen fram til Sagene har heller ikke mange severdigheter å by på.  Det er gåturen i seg selv som er det store høydepunktet: Her kan du oppleve naturen, folkelivet, atmosfæren, stemningen, støyen og roen på nært hold.  Jeg vil foreslå å ta turen innom Sagene Lunsjbar.  Det er en opplevelse å se hvordan den har utviklet seg; før var den et sted for ” slitne sosialklienter” mens den nå er blitt et anstendig spisested etter ombyggingen.

 

Hvorfor ikke ta søndagsmiddagen her?  Forslag til meny: fiske-og skalldyrsuppe.

 

På hver side av Sagene Lunsjbar er det mulighet for å få med seg to kulturaktiviteter: Den ene er en maleriutstilling i Dalype Galleri i en idyllisk bakgård i Bentsegt. 1 mens den andre er Vøienvolden gård som er en severdighet i seg selv. En staselig bondegård midt i byen. Her arrangeres det diverse aktiviteter for barn og unge, friluftsteater, konserter og kunstutstillinger m.m. Dette anbefales. Fra tid til annen er det muligheter for å melde seg på organiserte byvandringer i området med lokalhistorikere.

Oskar Braaten

Området fra Sagene lunsjbar og nedover til Mølla har den mest interessante arkitekturen, synes jeg. Her finner du mye av den gamle bebyggelse fra rundt 1900-tallet. Området rundt Mølla, som er nært knyttet til forfatter Oskar Braaten, er hovedattraksjonen på hele turen. Han bodde i Sandakerveien 12 og gjennom hans diktning har området fått en velfortjent plass i historien. Han skildret livet langs elva i sitt forfatterskap.  Her lå kjerneområdet for industrien med Hjula Veveri og Nedre Vøien Spinderi som de mest kjente fabrikkene. Spesielt var han opptatt av arbeidernes kår i det forrige århundre og ikke minst hvordan fabrikkjentene hadde det.  De har fått stor plass i hans diktning.  Fattigdom og beinharde vilkår preget miljøet langs elva.  Mange av hans mest kjente bøker er blitt filmatisert; ”Ungen” og ”Den store barnedåpen”.  Det var gjennom disse filmene at lysten til å bli bedre kjent med hans forfatterskap ble vekket. Jeg var selv med som statist i filmen ”Lucie” der Inger Lise Rypdal og Gøsta Ekman hadde sentrale roller.  Dette var i 1979.

 

Sommer2

 

Et kjent minnesmerke kan oppleves ved Beyerbrua: ”Fabrikkjentenes bru” kalte Oskar Braaten den.    Like ved kan vi oppleve ”Hønse-Lovisas” hus, ei lita og koselig rødmalt hus.  Huset er kalt Hønse-Lovisa etter Braatens skuespill ”Ungen”.  Det er åpent for publikum og her kan du få kjøpt kaffe og vaffel for en rimelig penge og nyte det i naturskjønne omgivelser med elva som nærmeste nabo.  Her brukte jeg lang tid og jeg anbefaler andre å gjøre det samme.  Jeg valgte å drømme meg bort fra en hektisk hverdag og samle nye krefter til morgendagen. Det er også godt bare å sitte ned og slappe av, nyte stillheten, høre på elvesuset og oppleve atmosfæren.

 

Sommer3

 

Veien videre herfra til Grünerløkka er ikke så spennende. Det viktigste er å nyte gåturen og oppleve naturen rundt seg. Området opplever en ekspansjon av nye boliger; her foregår det en omfattende oppgradering av området på begge sider av elva.

Åmot bru er en opplevelse.  Dette er bruen for de romantiske.  Ikke få bilder er blitt tatt her av nyforelskede par. Et ypperlig sted for brudebildefotografering. Eller hva? Lillebjørn Nilsen synger om denne bruen i en av sine viser om Oslo.

 

Hvis tiden strekker til vil jeg anbefale en tur innom spisestedet Kuba; ei anna lita, rød stue der du kan slappe av med en utepils.

Når du slapper av med utepilsen på Kuba, er det fint å rette blikket opp mot Gamle Aker Kirke.  Utsikten mot kirken er det mest billedskjønne motiv langs Akerselva.  Rett ved siden av er Mathallen; et nytt Aker Brygge i miniatyr.  Det er en opplevelse bare å vandre rundt i hallen.

Herfra og fram til endestasjonen Operaen beveger jeg meg fortsatt på ”den smale sti” ute i naturen.  Det merkes på bebyggelsen at vi nærmer oss sentrum.  Her er arkitekturen preget av høyhus og folka er mer stresset.  Jeg passerer Nybrua, Vaterland og Bjørvika. Det som er underlig: Jeg beveger meg i idylliske omgivelser samtidig som jeg spaserer midt i Oslo sentrum uten støyende biltrafikk. Etter en lang og fin søndagstur når jeg mitt mål: Operaen.

Dette var altså min opplevelse en søndag i august, nå er søndagsturen slutt.  Jeg valgte å ofre den tradisjonelle søndagsmiddagen hjemme i bytte med et lettsindig og avslappet liv ute i det fri. Det finnes mange andre naturopplevelser i og utenfor Oslo.  Øyhopping i Oslo-fjorden er også en interessant opplevelse, men det er en helt annen tur.

← Arkivet