Før det braker løs….

Tekst og foto: Tormod Hilmen.

14. mai 2011 vant Aserbajdsjan den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest i Tyskland. Det var første gang de vant. Hovedstaden Baku skal være vertskap i 2012. Åtte måneder før finalen går av stabelen, er området for finalen fortsatt en gedigen byggeplass; et område nesten på størrelse med Bjørvika. Mange hus har måttet vike plassen til fordel for Eurovision Song Contest.

 

Jeg besøkte Aserbajdsjan og hovedstaden Baku i begynnelsen av september og fikk et positivt inntrykk av Baku og landet forøvrig.  Landet ligger strategisk til der det vender mot Det kaspiske hav med Iran, Georgia og Armenia som nærmeste naboer.

 

Aser1

 

Aserbajdsjan er et ukjent og fremmed reisemål for nordmenn.  Mange av dem jeg snakket med før avreise ante ikke hvor landet lå, langt færre visste hva hovedstaden heter.  Norge og Aserbajdsjan har kanskje ikke så mye til felles med hverandre.  Likevel er det to ting vi deler: Det er oljen og begge landene blir ofte omtalt som annerledeslandene.  Gjennom hele historien har Baku vært knyttet til olje. Brødrene Nobel bidro sterkt til å få fart på oljeutvinningen.

 

Det var lite som minnet meg om at byen skal være vertskap for Eurovision Song Contest neste år, hvis jeg ser bort fra byggeaktiviteten der arrangementet skal foregå. Hverdagslivet går som normalt i hovedstaden. Ifølge lokalbefolkningen hadde det vært stor jubel og folkefest i gatene i Baku da de vant.

 

Aser6

 

Hovedstaden Baku er en moderne storby som kan konkurrere med en hvilken som helst europeisk by. Den har alt som kjennetegner en storby; den har sjarm, skjønnhet og atmosfære og ikke minst en synlig fattigdom. Spesielt brukte jeg mye tid i gamlebyen, der kom jeg tett innpå lokalbefolkningen og hverdagslivet deres. Mye av gamlebyen er nedslitt og står for fall.  De har allerede startet restaureringen av gamlebyen.  Husene som ble bygget under Khrutsjovs regjeringstid er i en elendig forfatning. Da han styrte skulle det bygges billig. Disse husene blir nå systematisk revet og bygges opp igjen slik de var eller de får en ny og moderne fasade. Det gjelder overalt i hele Aserbajdsjan, men spesielt i Baku.

 

Aser4

 

Oljeinntektene har ført til stor oppsving i byggeaktiviteten i Baku; det er hoteller, næringsbygg og leiligheter som vokser fram. Mange av husene som bygges nå har en moderne arkitektur som krever både god fantasi og kreativitet. De er totalt annerledes enn det som særpreger vår arkitektur.  Det mest spennende og kreative byggeprosjektet som jeg kunne oppdage, var et bygg formet som en utsprunget lotusblomst.

 

Baku særpreges av bulevarder, vannfontener og gågater. Jeg mistet etter hvert tellingen på hvor mange vannfontener som fantes.  Det finnes en lang og bred strandpromenade som er fylt opp med kafeer og restauranter. Det er her alle samles om ettermiddagen og kvelden.  I enden av strandpromenaden ligger plassen der den internasjonale finalen skal gå av stabelen.  Foreløpig er plassen uoversiktlig og ufremkommelig. Det er langt fram før det er ”innflytningsklart”. Området har fått en meget fin plassering helt ytterst mot Det kaspiske hav.

 

Aser5

 

Under oppholdet mitt i Aserbajdsjan, fikk jeg også et godt innblikk av landsbygda.  Bare 30 minutters kjøring fra Baku var omgivelsene helt annerledes.  Her hadde tiden stått stille. Det var som å komme 40-50 år tilbake i tid. Likevel var det en stor opplevelse å få se de store kontrastene mellom by og land.  Enkelte steder på landsbygda er de nå i ferd med å gjenreise seg etter mange år med sovjetisk vanstyre.

 

Aser3

 

Den norske Grand Prix-delegasjonen kommer til å få mange spennende uker i mai når de inntar Baku.

← Arkivet