Safari

Tekst og foto: Tormod Hilmen.

Ordet safari høres forlokkende og eksotisk ut. På swahili betyr det å reise.

En reise på savannen starter med blanke ark og hver time er en reise i nysgjerrighet, spenning og skjønnhet. Ingen kan forutse hva en safaritur medfører. Dette er en mektig og storslagen naturopplevelse. For nærmere naturen kommer du ikke.

Jeg har vært på safari i Sør-Afrika, Kenya og i India.

Jeg er på safari i nasjonalparken Ranthambore i India; en fem timers togtur sør for New Dehli.

Tigersafari høres spennende ut og er en opplevelse i seg selv. Dette må oppleves. Det er satt av tre dager i nasjonalparken Ranthambore. Vi må tidlig opp for safariturerer skjer enten før soloppgang eller ved solnedgang. Det kan bli over 30 grader om dagen og da ligger dyrene og sover. Vi higer etter å få oppleve villmarkens dyreliv. Vi er gjester i deres «hus» og må derfor ikke forstyrre dem. Vi må være helt stille. Det er regelen.

Etter bare en halv time kunne vi skimte en tiger ute i krattet. Det var 20 jeeper som hadde parkert i håp om å få se en tiger. Alle fikk vi en uforglemmelig opplevelse: Tigeren kom og gikk mellom bilene før hun la seg ned litt lenger borte for å hvile. I alles nærvær. Senere reiste vi rundt i håp om å få oppleve flere tigre. Vi får ikke lov til å forlate jeepen, men underveis i parken treffer vi på mennesker som er på vei til et eller annet sted. At de våget. Parken har ellers et mangfoldig dyreliv av antiloper, leoparder, villsvin, aper og mange forskjellige fuglearter. De får vi ikke se.

I Krugerparken i Sør-Afrika har jeg en nifs opplevelse. Dette er min første safaritur. Det kommer en flokk elefanter med et klart mål for øyet: Oss. Flokken kommer nærmere og nærmere. Vi er helt sjanseløse om de angriper oss. Vi sitter musestille og holder pusten. Det er regel nummer 1. De stopper opp fem-ti meter unna oss og er litt roligere nå. De betrakter oss nøye fra deres ståsted. Da de forlater oss og faren er over, trekker vi alle et lettelsens sukk.

Krugerparken har et rikt dyreliv med The big five. De ser vi ingenting til. Det er en skuffelse.

Jeg må til Kenya og Masai Mara for å oppleve det imponerende dyrelivet – på nært hold. Her lever afrikanske bøfler, gnuer og sebraer side om side. Det gjør også sjakaler, hyener og gribber. Jeg har virkelig flaks: her fikk jeg se The big five for første gang. Jeg får også oppleve noe så sjeldent som gepard. De ligger der rett foran oss. Helt utrolig. Helt fantastisk.

Det som er det mest fascinerende med safari er samspillet dyrene imellom. De svake hjelper hverandre mot de store dyrene. Når det er fare på ferde, varsler dyrene det med lyder. Da har de en mulighet til å komme i sikkerhet.

Stemningen om morgen og om kvelden, naturen, lyden fra dyrene, spenningen, stillheten og atmosfæren er helt ubeskrivelig. Jeg vil avslutte med guidens ord: Safari kan ikke beskrives, det må bare oppleves.

 

← Arkivet